Normal_depressie_ongelukkig_verdrietig
Een concentratiestoornis kan het symptoom zijn van een depressie. Hetzelfde geldt voor besluiteloosheid. Nieuw onderzoek toont echter aan dat in het herkennen van een depressie cognitieve symptomen vaak over het hoofd gezien worden. “Het zijn echte symptomen waarmee we rekeningen moeten houden in de behandeling,” zo stelt psychiater Eric Constant, zo meldt GGZ Nieuws. 
Vaak worden symptomen als neerslachtigheid en droefheid geassocieerd met depressie. 94 procent van de tijd worden depressieve patiënten echter geconfronteerd met concentratiestoornissen, aarzelingen en afleiding. In slechts 57 procent van de gevallen werden concentratieproblemen aan een depressie gelinkt, zo blijkt uit de cijfers van het onderzoek. Aarzeling werd in 44 procent van de personen gelinkt aan de aandoening en bij 33 procent van de personen die veel afgeleid waren werd dit in verband gebracht met depressie. 
 
Cognitieve symptomen zijn heel erg nadrukkelijk aanwezig bij een depressie, zo stelt het Amerikaans Nationaal Instituut. Deze symptomen hebben daarnaast een erg negatieve impact op het leven van de patiënt. Zo zouden zij bijvoorbeeld door de problemen niet meer naar behoren kunnen redeneren of dingen niet meer goed kunnen onthouden. “De cognitieve symptomen van depressie worden vaak genegeerd door de omgeving omdat ze worden gezien als een teken van luiheid of een gebrek aan moed”, zegt professor Eric Constant, psychiater van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc (UCL). 
 
© Nationale Zorggids