Normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Het komt vaak voor dat de dader van kindermishandeling een familielid van het slachtoffer is. Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat dit in 38 procent van de gevallen zo is. Dat meldt RTL Nieuws.

In kwart van de gevallen van seksueel geweld is de dader een ouder, broer of stiefbroer. In dertien procent van de gevallen gaat het om een tweedelijns familielid, zoals opa of oom. Dit zijn de eerste conclusies van een groot onderzoek van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen, dat begin 2016 wordt gepresenteerd. De onderzoekers analyseren 700 vonnissen van kindermisbruik in 2012 en 2013.

Volgens onderzoekster Corinne Dettmeijer denken mensen vaak dat het gevaar van buiten de familie komt. "Van de enge, onbekende man in de bosjes. Maar het gevaar komt juist vaak van heel dichtbij, soms zelfs van de allernaaste familie", zegt zij. De onderzoekster pleit voor meer aandacht voor het signaleren van misbruik binnen de eigen familie, omdat slachtoffers pas veel later aangifte doen als het om een bekende gaat. Het komt ook voor dat er helemaal geen aangifte wordt gedaan. "We weten niet hoe groot die aantallen zijn”, aldus Dettmeijer.

© Nationale Zorggids