Normal_mela

De rechtbank in Arnhem heeft bepaald dat pillen met een hoge dosis melatonine gewoon te koop bij de drogist moeten zijn. Consumenten kunnen hierdoor doseringen tot 5 milligram van het slaaphormoon blijven kopen. Dat meldt de NOS.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloot de verkoop van de pillen te beperken, omdat artsen waarschuwden voor het gebruik van melatonine. Zij zien steeds meer patiënten met slaapproblemen, omdat ze de pillen met melatonine niet op de juiste manier gebruiken. Vaak wordt er een te hoge dosering ingenomen, op een verkeerd tijdstip. Hierdoor kan de biologische klok verstoord raken. IGZ besloot daarom dat voor doseringen boven de 0,3 milligram een recept van de huisarts nodig is.

IGZ wilde de middelen vanaf oktober 2015 uit de schappen hebben, maar de Brancheorganisatie Natuur- en Gezondheidsproducten (NPN) spande een spoedprocedure aan tegen de beslissing. De rechter heeft de NPN in het gelijk gesteld. Een voedingssupplement als melatonine kan niet vanaf een bepaalde dosering tot medicijn worden bestempeld, oordeelt de rechter.

“Dit is een overwinning voor de consument", zegt NPN-directeur Saskia Geurts. "Als we de rechtszaak hadden verloren, had dat tot gevolg gehad dat je naar de dokter moest bij een jetlag of tijdens een drukke periode voor een melatoninerecept."

De IGZ gaat zich nog beraden op een reactie.

© Nationale Zorggids