Normal_autisme_jongen__compfight_

De werkgroep 'Vanuit autisme bekeken' heeft onlangs het rapport 'Autismediagnostiek: eerder, sneller en beter' aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De werkgroep stelt dat het stellen van een autismediagnose lang duurt, met name bij tieners en volwassenen. Van Rijn reageert in een Kamerbrief op de aanbevelingen uit het rapport. 

Momenteel duurt het gemiddeld vijf jaar voordat jongeren met autisme de juiste diagnose krijgen. Voor volwassenen is dit zelfs acht jaar, aldus de werkgroep. De belangrijkste oorzaak voor deze vertraging is dat de mensen vaak eerst andere diagnoses krijgen. Bij 50 procent van de mensen is er daadwerkelijk sprake van een andere aandoening en bij 50 procent is er sprake van onjuiste diagnostiek. In 2000 doorliep een persoon gemiddeld zeven trajecten bij hulpinstanties voordat de juiste diagnose gesteld werd. Dit is echter verbeterd: in 2009 werden er gemiddeld vier trajecten per persoon doorlopen. De werkgroep heeft een aantal aanbevelingen gedaan, zo meldt Van Rijn in de brief. 
 
De werkgroep stelt onder meer voor dat er hulpverleners gespecialiseerd in autismediagnose aangesteld worden bij huisartspraktijken. Volgens de werkgroep gebeurt dit al op een aantal plekken en de ervaringen zouden positief zijn. Het inzetten van autismespecialisten in de eerste lijn zou zowel onder- als overdiagnostiek voorkomen. Hierdoor kunnen veel kosten bespaard worden. 
 
Van Rijn schrijft in de Kamerbrief dat hij momenteel in overleg is met de werkgroep over hun aanbevelingen. Hij schrijft dat hij in februari bekend zal maken welke verdere stappen genomen zullen worden naar aanleiding van dit rapport. 
 
© Nationale Zorggids