Normal_cannabis

De hersenenhelften van mensen die vaak sterke cannabis roken communiceren minder efficiënt met elkaar dan die van mensen die de drug niet consumeren. Dat komt omdat er bij de rokers relatief weinig witte stof zit die de hersenhelften met elkaar verbindt. Dat concluderen onderzoekers van het King’s College in Londen, meldt NU.nl.

De wetenschappers uit Groot-Brittannië kwamen tot deze conclusie door hersenscans te maken van 99 proefpersonen. Een aantal van de respondenten rookte regelmatig sterke cannabis, de overige deelnemers niet. Dit was te zien aan de ‘corpus callosum’, de ‘brug’ in de hersenen die beide hersenhelften met elkaar in verbinding brengt.

"Als je naar de corpus callosum van de proefpersonen kijkt, zie je een significant verschil in witte stof tussen mensen die veel cannabis gebruiken en zij die de drug nooit gebruiken", aldus hoofonderzoekster Paola Dazzan. Dit verschil wordt mogelijk veroorzaakt door het bestandsdeel THC. In de zenuwcellen van de corpus callosum zitten namelijk veel receptoren die gevoelig zijn voor THC.

De wetenschappers stellen dat er aanvullend onderzoek nodig is om definitief vast te stellen dat sterke cannabis de hersenbrug aantast. Dazzan vindt desondanks dat er meer aandacht moet komen voor de mogelijke gevolgen van de drug. "Als het om alcohol gaat zijn we er al aan gewend om kritisch te kijken naar hoe veel we drinken en wat voor soorten drank, bijvoorbeeld wijn, bier of whiskey.”

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Medicine.

© Nationale Zorggids