Normal_kind_docent_leraar_klas254

Het ontwikkelen van narcisme kan al op vroege leeftijd plaatsvinden bij kinderen. Volgens onderzoek van ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat deze ontwikkeling al vanaf een leeftijd van zeven jaar kan plaatsvinden. Dit meldt de onderzoeker in vakblad De Psycholoog.

Brummelman concludeert in zijn onderzoek dat kinderen zich vanaf deze leeftijd superieur kunnen voelen aan anderen, en bovendien steeds hunkeren naar bewondering. Krijgen zij deze niet, dan kunnen ze boos en agressief reageren en zich gekrenkt voelen. Volgens de psycholoog is het belangrijk dat ouders, leerkrachten en professionals letten op de ontwikkeling van narcisme bij kinderen.

In een eerder artikel in HP/De Tijd stelde de psycholoog al dat onderzoek uitwees dat overwaardering bij kinderen kan leiden tot narcisme. Ouders willen hun kind zelfvertrouwen geven, waardoor ze hun kinderen overladen met complimenten. “Kinderen lijken het opgepompte beeld dat hun ouders van hen hebben te internaliseren. Zij voelen zich beter dan anderen.” Kinderen willen hierdoor constant bewonderd worden. Zij krijgen steeds te horen hoe goed of zelfs perfect zij zijn waardoor ze agressief kunnen reageren als iemand dat beeld ontkracht.

De ontwikkelingspsycholoog van de Universiteit van Amsterdam onderstreept echter dat overwaardering niet de enige factor is die meespeelt bij het ontwikkelen van narcisme onder kinderen. Ook genen en het karakter van het kind hebben invloed. Narcistische kinderen lopen volgens Brummelman meer risico op mentale problemen zoals verslaving, angststoornissen en depressie.

© Nationale Zorggids