Normal_copyright_stockfreeimages_hand_medicijnen_pillen_medicatie

Het wordt in de toekomst makkelijker om antidepressiva geleidelijk af te bouwen om zo de kans op bijwerkingen terug te dringen. Door een nieuwe methode ligt het afbouwen straks in de handen van de patiënt zelf en kunnen zij kiezen hoe lang de afbouwperiode duurt. Dit meldt de NOS.

Het is belangrijk om te stoppen met de medicatie, maar dat blijkt tot nu toe lastig te zijn. Er kunnen nare bijwerkingen kleven aan stoppen met antidepressiva, zeker als te snel gestopt wordt met het innemen van de medicijnen.

Onderzoeker Peter Groot heeft een nieuw hulpmiddel ontwikkeld waardoor de afbouwperiode langer duurt. De patiënt kan, in overleg met de huisarts, kiezen voor een periode van een tot vier maanden voordat helemaal gestopt wordt met de behandeling. Door een zogenoemde taperingstrip wordt de dosis steeds een beetje lager, zodat de kans op onttrekkingsverschijnselen verminderd wordt.

Huisartsen zijn al terughoudender geworden met het voorschrijven van antidepressiva. “We weten hoe moeilijk het is om ermee te stoppen”, zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap. In de richtlijnen voor huisartsen staat dat na zes maanden het afbouwen van de medicatie besproken moet worden met de patiënt.

Volgens onderzoeker Groot wordt het hulpmiddel goed ontvangen. “De meeste patiënten, zeker degenen die eerder geprobeerd hebben om van de pillen af te komen, zeggen allemaal dat ze dolblij zijn dat ze het langzaam kunnen doen.”

© Nationale Zorggids