Normal_slapen_vrouw

Een slechte nachtrust kan mogelijk bijdragen aan depressies en posttraumatische stresssyndroom (PTSS). Dit blijkt uit een onderzoek van het Herseninstituut. Vooral de combinatie van een verstoorde REM-slaap en slapeloosheid kunnen klachten verergeren. Dit meldt de NOS. 

In het onderzoek zijn gegevens van tienduizend vrijwilligers verwerkt die zich hebben aangemeld bij het internetplatform Slaapregister.nl. Gebleken is dat het lichaam 's nachts op hol kan slaan als iemand last heeft van slapeloosheid en een verstoorde REM-slaap. Tijdens deze fase van de nachtrust worden emoties verwerkt en zijn de hersenen heel actief. Bij een verstoring van de REM-slaap kunnen mensen bijvoorbeeld 'hyper' worden tijdens de nacht.

De combinatie van beide slaapproblemen kan de hartslag, emoties, gedachten en stofwisseling ontregelen. De vermoeidheid die hiermee gepaard gaat, kan depressie en posttraumatische stressstoornis aanwakkeren. Volgens de onderzoekers van het Herseninstituut zou het verbeteren van de slaap mogelijk depressies kunnen voorkomen.

© Nationale Zorggids