Normal_slapen_vrouw

Wie last heeft van chronische slaapproblemen, zou het beste geholpen kunnen worden met cognitieve gedragstherapie (CGT). Annals of Internal Medicine publiceerde de aanbeveling, waarbij dokters worden gemotiveerd minder medicatie voor te schrijven aan patiënten. Dit meldt Nu.nl. 

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders kampt met langdurige slaapproblemen. Voor slaapproblemen op de korte termijn is medicatie effectief, maar het is onduidelijk of dit ook geldt voor chronische slaapproblematiek. Behandeling met CGT zou weliswaar meer tijd in beslag nemen, maar de patiënt ervaart geen bijwerkingen, zoals bij slaapmedicatie wel het geval is.

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en gesprekstherapie. Hierbij wordt men geleerd om negatieve gedachtes anders te interpreteren. Hierdoor is het mogelijk om eigen gevoelens en waarnemingen objectiever te zien. Door de schuld van de slaapproblemen niet bij bepaalde gebeurtenissen te leggen maar bij het eigen gedrag, zouden de slaapproblemen vermindert kunnen worden.

© Nationale Zorggids