Normal_hersenen_8777

Door veranderingen in de hersennetwerken via een MRI-scan te bestuderen, is het mogelijk om twee vormen van dementie vroegtijdig te ontdekken en te onderscheiden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van neurowetenschapper Anne Hafkemeijer van de Universiteit Leiden. Hierdoor moet het makkelijker worden om individuele diagnoses te stellen en vroegtijdig te ontdekken aan welke vorm van dementie iemand leidt. Dit meldt Universiteit Leiden. 

In het onderzoek van Hafkemeijer is gebruik gemaakt van nieuwe geavanceerde beeldtechnieken om het hersennetwerk te bestuderen. Het is volgens de onderzoekster namelijk niet voldoende om alleen naar de afzonderlijke hersendelen te kijken, omdat juist de samenwerking tussen verschillende delen meer zegt over de vorm van dementie.

“Bij de ziekte van Alzheimer gaat voornamelijk het geheugen achteruit. Bij frontotemporale dementie wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast. Hierbij zijn juist veranderingen in het gedrag te zien”, aldus Hafkemeijer. Nu er de mogelijkheid is om deze verschillen via een MRI-scan op te sporen, kan er in de toekomst een individuele indeling van dementie gemaakt worden en kan de diagnose dementie eerder worden gegeven.

Hafkemeijer werkt nauw samen met hersenonderzoekers binnen de Universiteit Leiden, het Leids Institute for Brain and Cognition en het LUMC. Daar ondersteunt en begeleidt zij haar collega's bij hun MRI-onderzoek en analyses.

© Nationale Zorggids