Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Psychopaten voelen wel angst, maar zien dreiging en gevaar vaak niet. Dat concluderen onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hun conclusie weerspreekt de oude bestaande theorieën van het ontbreken van angst bij psychopaten. Dat meldt de VU.

De onderzoekers vergeleken bestaande theorieën en gegevens van onderzoeken met elkaar. Ze konden geen bewijs vinden dat psychopaten geen angst voelden, of dat angst überhaupt een rol speelt. Tijdens hun onderzoek ontwikkelden de drie onderzoekers een model dat onderscheidt maakt tussen de hersenmechanismen betrokken bij het automatisch herkennen van dreiging en de mechanismen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van bewuste angst. Met dit model vergeleken ze theorieën tot honderden jaren terug. Wat bleek was dat één wetenschapper in de afgelopen tweehonderd jaar angst correct definieerde als kenmerk van psychopathie.

Angst is in meer of mindere mate aanwezig in de hersenen van psychopaten. Deze hersengebieden lijken te functioneren. Echter werken de hersengebieden die gevaar moeten herkennen minder goed. Vervolgens deden de onderzoekers nader onderzoek naar vijf andere basisemoties. Mensen met psychopathie ervaren blijdschap en woede in mindere mate dan de ‘normale’ mens. De onderzoekers willen hier nog geen definitieve uitspraken over doen, omdat er in de literatuur nog te weinig samenhang in te vinden is.

De onderzoekers denken dat door dit onderzoek vele invloedrijke theorieën die gaan over het ontbreken van angst in de psychopathie heroverwogen moeten worden. “Dergelijke herbeoordelingen van cruciale concepten zullen leiden tot een grotere precisie in onderzoek en de klinische praktijk die uiteindelijk zorgen voor meer gerichte en effectievere behandelingen”, zegt onderzoeker Sylco Hoppenbrouwer. 

Door: Redactie Nationale Zorggids