Normal_virtual_reality

De TU Delft en Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoeken het effect van virtual realitytrainingen op patiënten met een sociale fobie. De patiënten worden tijdens de behandeling blootgesteld aan situaties waarvoor zij vrezen, zoals het terugbrengen van een broek naar een winkel. Dat meldt NOS.

“Het idee is dat mensen door het opdoen van een ervaring wennen aan het idee dat het eigenlijk niet zo eng is. Het voordeel van virtual reality is daarbij dat je ervaringen kunt nabootsen die in de echte wereld moeilijker zijn na te bootsen”, zegt universitair docent en onderzoeker Willem-Paul Brinkman van de  TU Delft.

Virtual reality kan ook gebruikt worden voor de behandeling van bijvoorbeeld vliegangst, een posttraumatische stressstoornis of seksueel misbruik. Doordat patiënten in een bekende angstige omgeving worden geplaatst, worden ze gedwongen om eraan te denken. Het is de bedoeling dat de angst of emotie bij de herinnering op den duur wegvaagt.

Virtual reality wordt steeds meer gebruikt door wetenschappers en zorginstanties. Zo zijn er virtual reality agressietrainingen voor tbs-patiënten, ontwikkeld door ClevR van de TU Delft. In het UMC Utrecht is er een virtual realityprogramma voor chirurgen. Zij oefenen dotteren of leren een lens in het oog te opereren met behulp van de nieuwe technologie. Virtual reality heeft ook zijn nut bewezen voor kijkoperaties, die zijn namelijk goed na te bootsen.

Het grote nadeel waar de TU, UvA en het UMC in Utrecht tegenaan lopen is de prijs van virtual reality. De brillen zelf zijn niet het probleem, maar het creëren van virtuele omgevingen maakt dat de kosten enorm oplopen. Het maken van een virtuele omgeving kan zo’n tweehonderd – tot driehonderdduizend euro kosten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids