Normal_anorexia

Niet alleen tienermeisjes en jonge vrouwen hebben last van eetstoornissen, ook vrouwen tussen de veertig en zestig kampen soms met de ziekte. Dit blijkt uit recent Brits onderzoek onder ruim vijfduizend vrouwen van middelbare leeftijd. Ook in Nederland zien ggz-instellingen oudere vrouwen met een eetstoornis. Dat meldt NU.nl.

Van de vijfduizend onderzochte vrouwen tussen de veertig en zestig jaar, had 3 procent het afgelopen jaar een eetstoornis gehad, zo melden de onderzoekers van University College London. Ongeveer 15 procent van de vrouwen had eerder in hun leven te maken gehad met een eetstoornis.

Een belangrijke oorzaak waarom vrouwen pas op latere leeftijd te maken krijgt met anorexia of boulimia is een ongelukkige jeugd. De kans op een eetstoornis neemt hierdoor toe met vier tot tien procent. Een goede moeder-dochterrelatie verkleint de kans op een eetstoornis juist.

“Veel van de vrouwen die meededen aan de studie vertelden ons dat het de eerste keer was dat ze over hun problemen met eten praatten. We moeten achterhalen waarom deze vrouwen niet eerder hulp zochten”, aldus de onderzoekers.

Door: Redactie Nationale Zorggids