Logo_hannik-coef-thumb

‘Coef: de weg van de waanzin’ van Rein Hannik is het biografische verhaal van een zoon over zijn moeder Coef. Zij wordt geboren in Nederlands-Indië en tijdens de oorlog met Japan geïnterneerd in een jappenkamp. Dat overleeft ze. Eenmaal gerepatrieerd trouwt ze met een arts en krijgt ze kinderen, maar leidt ze een bestaan vol angsten. Als ze halverwege de jaren zeventig een zelfmoordpoging onderneemt, wordt ze opgenomen in de Jelgersmakliniek. 

Daar diagnosticeert professor Jan Bastiaans haar met een kampsyndroom, waarbij paranoia de boventoon voert. (Zo’n syndroom kan voorkomen bij mensen die in een oorlogskamp gezeten hebben, waarbij gebeurtenissen uit dat kamp als dagelijkse werkelijkheid worden ervaren.) Voor Coefs therapie dient hij bij haar de harddrug LSD toe. Het sorteert een averechts effect. Eenmaal gescheiden trekt ze zich terug op een flatje, waar haar angsten verergeren tot waanzin onontkoombaar lijkt. 

Kinderen die opgroeien met een ouder met het kampsyndroom hebben dikwijls een moeilijke jeugd. Soms worden zij zelf slachtoffer van de gebeurtenissen die hun ouders zijn overkomen. In Coef neemt Hannik de lezer mee in het bizarre leven van zijn moeder die uiteindelijk zal overlijden in psychiatrische kliniek Endegeest. Na haar dood vraagt hij zich af: is het boek dat hij schreef een manier van loslaten of juist van vasthouden?

Winnen
Benieuwd naar het tragische, maar vooral spannende en bij vlagen hilarische verhaal van Coef? De Nationale Zorggids mag twee exemplaren van het boek weggeven! Wilt u hier kans op maken? Like dan onze Facebookpagina en deel ons bericht over het boek. Van alle likers en delers zullen wij woensdag 1 maart de twee winnaars bekendmaken.

Voor meer informatie over het boek kunt u terecht op de website van Uitgeverij IJzer. Het boek is daar tevens te bestellen voor 19,95!

Door: Redactie Nationale Zorggids