Normal_ggz34324

Amsterdamse ggz-instelling Arkin heeft zo’n 120 patiënten die ontslagen kunnen worden. Maar omdat er geen huis voor hen is, zijn ze genoodzaakt te blijven. Hierdoor kunnen zij enerzijds niet de ambulante zorg ontvangen die ze nodig hebben en anderzijds is er hierdoor onvoldoende plek voor nieuwe patiënten. Dat meldt het Parool. 

Omdat er onvoldoende plek is, kunnen patiënten die zich vrijwillig willen laten opnemen geen zorg ontvangen. Hierdoor wordt hun gemoedstoestand alleen maar slechter, wat soms uiteindelijk leidt tot dwangopname, zegt Dick Veluwenkamp, bestuurder van ggz-instelling Arkin. “Dat is zorgelijk, want een gedwongen opname is zeer ingrijpend en werpt een patiënt vaak ver terug in het herstelproces.”

Patiënten die geen opname meer nodig hebben, belanden nu in de nachtopvang. Veluwenkamp waarschuwt er dan ook oor dat mensen nooit helemaal kunnen herstellen als hun woonomgeving niet veilig is. De gemeente Amsterdam zou vorig jaar driehonderd woonplekken voor kwetsbare groepen creeren, maar leverde er slechts 33 op. In twee jaar tijd moeten er nog zevenhonderd woningen bij komen. Naar verwachting moeten patiënten hier minimaal acht maanden en maximaal drie jaar op wachten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids