Normal_depressie_alleen_vrouw

Vandaag, op vrijdag 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. Deze dag staat dit jaar in het teken van depressie. En dat is nodig, want depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Meer aandacht voor depressie betekent dat meer mensen op tijd een juiste behandeling krijgen voor hun klachten, waarmee veel leed voorkomen kan worden. Mogelijk kan de juiste behandeling in de toekomst nog beter toegewezen worden door gebruik van informatie over het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit een onderzoek van Emory University, melden UMCG en Skipr. 

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de communicatie tussen hersengebieden voorspelt bij welke behandeling je het meeste baat hebt: psychologische therapie of het gebruiken van antidepressiva. Door gebruik te maken van informatie over hoe de hersengebieden communiceren, zouden mensen dus sneller de juiste behandeling kunnen krijgen.

Ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt onderzocht of hersenscans ingezet kunnen worden om therapiesucces te voorspellen. In dit onderzoek worden juist mensen onderzocht die al hersteld zijn van hun depressie. In deze groep is terugval helaas een groot probleem. Op dit moment blijven mensen vaak antidepressiva gebruiken om te voorkomen dat ze terugvallen, maar inmiddels is gebleken dat ook preventieve cognitieve therapie effectief is in het voorkomen van terugval. Maar hoe werkt die therapie, en voor wie? Dit zijn vragen waar twee neurowetenschappers zich mee bezighouden in de UMCG Depressiestudie. Voor het onderzoek worden nog deelnemers gezocht.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 7 april uitgeroepen tot Wereldgezondheidsdag. Ieder jaar wordt er aandacht gevraagd voor een andere ziekte. Het motto van het thema depressie is ‘laten we praten’. Ongeveer 8 procent van de Nederlanders kampt met een depressie.

Door: Redactie Nationale Zorggids