Normal_politie2

Experts zijn van mening dat het Rijksrecherche-onderzoek naar een schietincident bij een gzz-patiënt thuis niet volledig is. In september 2016 kwamen vier agenten samen met hulpverleners op bezoek bij een 23-jarige jongen met autisme en schizofrenie. De bedoeling was om hem gedwongen op te nemen, echter vuurden twee agenten zes kogels op hem af. Oud-rechercheur Dick Gosewehr en rechtspsycholoog Peter van Koppen hebben inzage gehad in het onderzoek en zijn van mening deze niet volgens de richtlijnen is uitgevoerd. Dat meldt Zembla die het onderzoek in handen heeft.

De agenten zouden uit zelfverdediging hebben gehandeld, en daarom hoeven zij niet voor de rechtbank te verschijnen, zo oordeelde de officier van justitie eerder. Hier is Gosewehr het niet mee eens. “De beslissing van de officier van justitie is niet genomen op grond van een goed onderzoek. En ik vind ook dat die beslissing niet aan hem was, maar aan de rechter”, aldus Gosewehr.

Agenten verklaarden na het incident dat de jongen een mes pakte. Maar de vraag blijft echter of dit wel waar is. Dit blijkt namelijk niet uit het onderzoek van de Rijksrecherche. Volgens rechtspsycholoog Van Koppen is het mogelijk dat agenten een mes dachten te zien, terwijl het slechts een zaklantaarn was. Een reële mogelijkheid, zeggen beide mannen. Een ggz-verpleegkundige die bij het incident aanwezig was hoorde een agent zeggen dat hij dácht dat de jongen een mes had. Het kan zijn dat dit niet het geval was.

Onderzoekers die naar het mes op zoek waren, vertrokken diezelfde dag zonder enig bewijs. “Dat kan gewoon niet. Niemand gaat weg voordat dat mes gevonden is. Al zou je de hele woning twintigmaal moeten onderzoeken: dat mes moet tevoorschijn komen”, zegt Gosewehr. Uiteindelijk wordt het mes de volgende dag toch gevonden. Onder de bank, naast een zaklantaarn. Gosewehr en Van Koppen vinden dat ook dit onderzocht moet worden, want de voorwerpen zouden er geplaatst kunnen zijn.

De betrokken hulpverleners werden bovendien verhoord door de politie en niet, zoals het hoort, door de onafhankelijke Rijksrecherche. Dit is niet toegestaan, zeggen de deskundigen. Net als het feit dat de twee schietende agenten pas twee dagen na het incident verhoord worden. In de regels staat dat dit binnen 24 uur moet plaatsvinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids