Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Hulpverleners in Nederland maken zich zorgen over de ‘Blue Whale Challenge’, een spel dat naar verluidt veel gespeeld wordt in Rusland en kan leiden tot het plegen van zelfmoord. Jongeren worden uitgedaagd om 50 dagen lang dagelijks een opdracht te doen, beginnend bij het kijken van een horrorfilm en met als laatste uitdaging: zelfmoord plegen. De challenge is nog niet gesignaleerd in Nederland. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Ondanks dat de ‘Blue Whale Challenge’ nog niet is gespot in Nederland, zijn hulpverleners bang dat het spel snel hier naartoe komt. Een medewerker van ggz-instelling Dimence stuurde onlangs een brief naar alle ouders van één school, nadat het bij 113 Zelfmoordpreventie een melding ontving over activiteiten rondom het spel.

Toch is er twijfel over de echtheid van de challenge. “Het verhaal gaat vooral heel snel rond. Niemand pleegt zelfmoord voor een spel”, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media. Toch kunnen jongeren, vooral jongeren die suïcidaal zijn, geneigd zijn om het spel op te pakken. “Aandacht voor dit fenomeen trekt twee soorten tieners aan: sensatiebeluste jongeren die willen weten wat er gebeurt, en tieners die al suïcidale gevoelens hebben. Bij hen moet je alert zijn.”

Scholen worden geadviseerd om geen aandacht te besteden aan het spel en er nog niet in de klas over te praten. Indien er vermoedens zijn, dienen leraren hulpverleners hierover in te lichten.

Door: Redactie Nationale Zorggids