Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Wie last heeft van angststoornissen of depressie, heeft ook vaker last van chronische pijn. Dit blijkt uit onderzoek van Columbia University in Amerika. Volgens de wetenschappers is het belangrijk om bij mensen met een psychische stoornis ook rekening te houden met mogelijke pijnklachten. Dit meldt Mijngezondheidsgids.

Aan het onderzoek deden 5.000 volwassenen uit Brazilië mee die kampen met een angst- of stemmingsstoornis. Zij werden gevraagd naar overige gezondheidsproblemen, zoals pijn en andere chronische ziekten. Van de deelnemers met een stemmingsstoornis rapporteerde de helft last te hebben van chronische pijn. Ook had 30 procent ademhalingsproblemen en had 10 procent een hartaandoening. Van de deelnemers met een angststoornis ondervond 45 procent chronische pijn. Ook bij deze groep had ongeveer een derde last van ademhalingsproblemen.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt bovendien dat mensen die twee of meer chronische ziekten hebben, een hoger risico lopen om een angst- of stemmingsstoornis te ontwikkelen. Het is volgens hoofdonderzoeker Silvia Martins dan ook van belang om bij deze patiënten naar de verschillende klachten te kijken. “Chronische ziekten gecombineerd met psychiatrische aandoeningen worden een steeds groter probleem. Zorgverleners moeten dat in het achterhoofd houden bij het ontwikkelen van nieuwe preventieve interventies en behandelmethoden” De zware mentale belasting van een chronische ziekte zou specifieke aandacht vereisen.

Door: Redactie Nationale Zorggids