Normal_kind_jongen_boos_autisme_ggz_jeugdzorg_angermanagement_misdragen_interventie

Kinderen die in de jeugdzorg terechtkomen worden nu nog onvoldoende onderzocht op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een groep van wetenschappers en psychologen wil dat een screening hiernaar standaard wordt ingesteld. Omdat kinderen hier niet op behandeld worden, ontstaan er bijvoorbeeld gedragsproblemen of andere langdurige problemen. Dat meldt de Volkskrant. 

De jeugdzorg merkt te vaak niet op dat een trauma de oorzaak is van problemen bij jongeren, stellen wetenschappers. “Wij zien kinderen die jarenlang zijn doorgelopen met een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS), terwijl deze klachten bij ons binnen een paar weken kunnen worden opgelost. Wij denken dat wachtlijsten aanzienlijk korter kunnen worden door bij iedereen kort te onderzoeken of er sprake is van PTSS”, zegt klinisch psycholoog Carlijn de Roos. Ze denkt dat deze aanpak miljoen euro’s kan besparen.

De Roos deed onderzoek naar EMDR-therapie bij kinderen met PTSS. Door haar onderzoek wordt EMDR hoogstwaarschijnlijk een voorkeursbehandeling bij kinderen met een trauma. De traumabehandeling was tot nu toe alleen bewezen succesvol bij volwassenen.

Ruim honderd kinderen met een traumatische achtergrond deden mee aan het onderzoek van De Roos Sommigen liepen al tien jaar rond met een trauma, zonder behandeling. Slechts 7 procent van deze kinderen kampte nog met PTSS na vier EMDR-behandelingen en 12 procent liep rond met enkele kenmerken van een trauma. Geen enkel kind had na een jaar behandelingen nog volledige PTSS. 

Een kanttekening komt van Rafaele Huntjens van de Rijksuniversiteit in Groningen. Hoewel ze denkt dat onderzoek naar PTSS onder kinderen goed is, is voorzichtigheid geboden. Het is niet de bedoeling dat zodra behandelaren kenmerken van trauma terugzien, dat kinderen daadwerkelijk een traumatische ervaring hebben gehad. Dergelijke klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids