Normal_geld_briefgeld

De gemeente Nijmegen heeft bij een zorginstelling die verdacht wordt van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) de indicatiestelling stopgezet. Sindsdien voelen medewerkers en bewoners zich in de steek gelaten door de gemeente. De directie van de zorginstelling Rigtergroep is met de noorderzon verdwenen. Dat meldt Zorgvisie. 

Toen het bericht over de vermeende fraude van 1,1 miljoen euro aan het licht kwamen, gingen veel zorgmedewerkers op zoek naar ander werk. Op de locaties is nu slechts 10 procent van het personeel aanwezig, terwijl 80 procent van de bewoners nog steeds op dezelfde plek zit, laat een medewerker van  Rigtergroep weten. Vanaf 1 oktober zijn er 45 medewerkers werkzaam op tachtig bewoners.

Door de onderbezetting wordt er steeds vaker een melding gemaakt van een incident. In een tijdsbestek van twee weken is de politie twee keer opgeroepen. “Kortom; de veiligheid van bewoners en personeel kan niet lang meer gewaarborgd worden”, zegt teamleider Bert van de Steek. Omdat er geen her-indicaties binnenkomen, komt er ook geen nieuw geld binnen. De huur van de appartementen is daardoor niet meer te betalen.

Van de Steek vraagt zich af wat er met de kwetsbare bewoners gebeurt. Medewerkers vragen de gemeenten om bewoners op een voorrangslijst te zetten voor herlocatie, maar dat gebeurt niet. “Ondertussen tikt de tijd weg. We missen de samenwerking met de gemeente enorm in dit proces. De wethouder heeft terecht de zorg stopgezet, maar hij ook verantwoordelijk voor wat er daarna gebeurt”, zegt Van de Steek. Hij vermoedt dan ook dat de zorgorganisatie over ongeveer een maand failliet is. Een woordvoerder van de gemeentn Nijmegen zegt dat er contact is tussen de Rigtergroep en de gemeente, maar wil hierover geen verdere uitspraken doen.

De cliënten van de Rigtergroep kampen met psychiatrische problemen en verstandelijke beperkingen. Van hun pgb zou zorg geleverd moeten worden, maar volgens de gemeente Nijmegen is het geld daar slechts voor een deel aan uitgegeven. In het rapport constateert de gemeende dat de kwetsbare cliënten bewust zorg is onthouden. 

Ondertussen is de directie niet aanspreekbaar sinds bekend is dat het fraudeerde met 1,1 miljoen euro en is sindsdien vaak in het buitenland te vinden. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Door: Redactie Nationale Zorggids