Normal_joint

Jongeren zien drugsgebruik in hun omgeving toenemen, maar geven ontwijkende antwoorden op de vraag of ze zelf drugs gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert. Volgens 68 procent van de ondervraagde jongeren is het drugsgebruik in hun omgeving de afgelopen jaren toegenomen. Vooral wiet, lachgas, xtc en speed zijn populair. Dat meldt TeamAlert.

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar lijken het steeds normaler te vinden om drugs te gebruiken, stelt TeamAlert vast. Van de ondervraagde drugsgebruikende jongeren gebruikt meer dan 75 procent wel eens cannabis. Dertig procent van hen heeft wel eens lachgas gebruikt en 25 procent gebruikt xtc.

Jongeren lijken ontwijkend te reageren op de vraag of zij zelf drugs gebruiken. Er is namelijk een discrepantie tussen de antwoorden over het eigen drugsgebruik en het gebruik ervan in de omgeving.

“De cijfers zijn heftig en bevestigen wat we al langer dachten: drugsgebruik onder jongeren normaliseert. We maken ons daar zorgen om, niet in de laatste plaats omdat dit ook effect heeft op verschillende maatschappelijke vraagstukken, zoals de gezondheid van jongeren en de verkeersveiligheid”, zegt directeur-bestuurder Henk Schravemade. TeamAlert gaat deze maand aanvullend onderzoek doen en wil in de toekomst inzetten op betere voorlichting. 

De gemeente Rotterdam is inmiddels een campagne gestart om te waarschuwen voor de gevaren van lachgas. De gemeente Rotterdam heeft samen met YOUZ, gespecialiseerd in verslaving bij jongeren, een lespakket samengesteld. Dit lespakket wordt binnenkort naar alle Rotterdamse scholen (basis- en voortgezet onderwijs) gestuurd. Met het lespakket kunnen docenten in een uur tijd aan hun leerlingen uitleggen wat de gevaren zijn van lachgas.

Door: Redactie Nationale Zorggids