Normal_slapen_vrouw

Wie adhd heeft, kampt vaak ook met slaapproblemen. Maar of er echt een verband is tussen de twee, dat is onbekend. Wetenschapper Sandra Kooij pleit voor wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen adhd en een verstoorde nachtrust. Dat meldt RTL Nieuws. 

Ongeveer 75 procent van de kinderen en volwassenen met adhd zou last hebben van slaapproblemen. Sandra Kooij, oprichter van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen, pleit voor meer onderzoek naar het verband tussen de stoornis en een verstoorde nachtrust. Bestaand onderzoek heeft namelijk al een samenhang gevonden.

Het dag-nachtritme van adhd’ers is verstoord, maar ook het patroon van enkele lichamelijke processen wijkt bij hen af. Zo is niet alleen het slaappatroon anders, maar ook beweging, de tijdstippen waarop zij eten en de lichaamstemperatuur. Het zou gezegd kunnen worden dat adhd’ers vaker avondmensen zijn dan mensen zonder de stoornis. Kooij wil achterhalen over adhd slapeloosheid veroorzaakt of dat slapeloosheid juist adhd veroorzaakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids