Normal_telefoon_mobiel_smartphone_socialmedia

Hoewel er ieder jaar zo’n 20.000 jongeren tussen de 12 en 23 jaar behandeld worden voor een angststoornis of depressie, is er bijna geen onderzoek gedaan naar terugvalpreventie voor deze groep. Klinisch psychologe Yvonne Stikkelbroek van Universiteit Utrecht en GGZ Oost Brabant heeft subsidie van ZonMw gekregen om de komende zeven jaar te onderzoeken hoe een terugval voorkomen kan worden onder de jongeren. Dit meldt Universiteit Utrecht. 

Van de behandelde jongeren en adolescenten krijgt ongeveer 60 procent binnen die jaar tijd te maken met een terugval. Toch is daar niet of nauwelijks onderzoek naar gedaan, stelt Stikkelbroek. Ze gaat zich de komende zeven jaar, samen met collega’s, focussen op terugvalpreventie van jongeren met een angststoornis of depressie. Het onderzoek draagt de naam STAY-FINE waarbij de onderzoekers samenwerken met Minddistrict, RINO Zuid en Accare.

Naast hun behandeling zullen de jongeren via een app gemonitord worden en wordt er gewerkt met een chatgroep. “We willen van hen weten hoe ze zich op het moment voelen, wat ze aan het doen zijn en of ze vannacht goed hebben geslapen”, aldus de psychologe. In de chatgroep kunnen ervaringsdeskundigen tips en oefeningen geven, zodat een terugval mogelijk voorkomen kan worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids