Logo_ggd_amsterdam

Vanaf 4 december sluit de GGD in Amsterdam ook op doordeweekse avonden zijn deuren voor heroïneverslaafden. Enkele jaren lang konden verslaafden dagelijks tot drie keer per dag een medisch verantwoorde dosis heroïne ophalen, maar door personeelstekort werden de weekenden geannuleerd. Omdat de GGD geen nieuw personeelsleden kan vinden voor deze taak, kunnen verslaafden vanaf begin december ook op doordeweekse avonden geen heroïne meer laten toedienen. Dat meldt het Parool. 

Hoewel er minder mogelijkheden zijn om heroïne op een medisch verantwoorde manier toe te laten dienen door iemand van de GGD, zijn de omstandigheden waarin dat gebeurt vanaf december stukken beter. Cliënten worden persoonlijk over het besluit ingelicht.

“Er is een enorm tekort aan personeel dat dit werk kan en wil doen. Het is in het verleden voorgekomen dat we op een doordeweekse dag uberhaupt niet konden verstrekken. Dat is nog onwenselijker”, zegt zorgwethouder Eric van den Burg van de gemeente Amsterdam.

Het besluit valt niet bij iedereen in goede aarde. Zo vinden het ministerie van volksgezondheid en de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd dat de GGD zich aan het heroinehandboek moet houden, waarin staat dat heroineverslaafden het meest gebaat zijn bij een verantwoorde dosis van drie keer per dag.

Door: Redactie Nationale Zorggids