Normal_vrouw_huilen_depressie_mishandeling

Tieners waarvan de vader last heeft (gehad) van depressie, hebben zelf ook meer kans op psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek onder 13.838 Ierse en Engelse gezinnen. Voorheen werd gedacht dat alleen depressieve klachten bij de moeder voor symptomen bij het kind zouden kunnen veroorzaken, maar ook vaders hebben daar invloed op. Dit meldt NU.nl.

Vaders die kampten met depressie of psychische klachten terwijl kun kinderen jong waren, verhoogden hiermee de kans dat hun kind daar tijdens de pubertijd ook last van heeft. Het eerder gestelde verschil in invloed tussen vader en moeder lijkt met dit onderzoek niet langer te bestaan. “We vonden dat de link tussen depressie bij de ouders en het kind niet afhangt van het geslacht”, zegt onderzoekster Gemma Lewis.

Echter is het wel zo dan mannen minder snel professionele hulp zoeken wanneer zij psychische klachten krijgen. “Wanneer je als vader geen hulp zoekt om je depressieve klachten te laten behandelen, kan dit van invloed zijn op je kind”, stelt Lewis. Ze hoopt dat de bevinden in het onderzoek vaders aanmoedigt om hun klachten te bespreken met de huisarts.

De gezinnen werden op verschillende momenten gevraagd naar psychische klachten. Ouders werden hier naar gevraagd toen de kinderen zeven en negen jaar oud waren. De kinderen zelf werden op hun dertiende en veertiende gevraagd naar depressieve klachten. Bij het onderzoek is rekening gehouden met factoren zoals inkomen en alcoholgebruik van de ouders.

Door: Redactie Nationale Zorggids