Normal_geld_medicijnen

De zorg staat nooit stil. Wetenschappers doen continu nieuwe ontdekkingen, middelen worden wel of niet opgenomen in het basispakket en dan hebben we het nog niet eens gehad over de personeelstekorten in bijna alle sectoren van de zorg. Kortom: de zorg is niet saai. Zo ook in november niet. Welke nieuwsfeiten en ontwikkelingen vielen ons op deze maand? 

Psychische stoornis als hersenaandoening?

Eén op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. Psychische stoornissen zijn het meest voorkomende type hersenaandoening, gevolgd door een chronische hersenaandoening en niet-aangeboren hersenletsels. Dat een psychische stoornis volgens de Hersenstichting onder een psychische stoornis valt, viel niet bij iedereen in goede aarde. De meningen erover zijn flink verdeeld en wellicht dat het verhaal later nog een vervolg krijgt.

Tegelijkertijd lanceert de Hersenstichting deze week een campagne om Nederlanders bewust te maken van de omvang én impact van een hersenaandoening. In de campagne staan de patient én zijn omgeving centraal.

‘Magistrale bereiding’: wat kan en mag er eigenlijk?

Vlak nadat bleek dat het geneesmiddel Orkambi alsnog wordt opgenomen in het basispakket, liet een apotheker weten het middel na te gaan maken voor een derde van de afgesproken prijs. Het patentrecht wordt hiermee mogelijk geschaad, maar dat maakt hem niet uit: hij wil het middel tegen taaislijmziekte goedkoper beschikbaar maken voor iedereen die het nodig heeft. Een controversieel plan, waar vooral de geneesmiddelenindustrie over struikelt. Zij vermoedt een financieel motief.

Overigens bekijkt minister Bruins van Medische Zorg momenteel naar de mogelijkheid om zeer dure medicijnen via dwanglicenties goedkoper na te maken. Zo wordt het voor apothekers mogelijk om een geneesmiddel na te maken, ook als daar een patent op rust. De Haagse apotheker die Orkambi wil namaken kan dus rekenen op de steun van de minister.

Jonge verzorger verdacht van moord en poging tot moord

Een 21-jarige verzorger uit Rotterdam is afgelopen maand opgepakt omdat hij een hoogbejaarde vrouw zou hebben vermoord. Dit deed hij door bij haar insuline in te spuiten, zonder dat daarvoor medische noodzaak was. De jongen zou ook twee andere bejaarden hebben vermoord en meerdere pogingen tot hebben gedaan. De grote vraag is nu: hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Een vraag waar eigenlijk niemand antwoord op heeft. Want, wat kun je nog meer doen, naast het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)? Een strengere screening werd even geopperd, maar dat werd snel afgeschoten door Patiëntenfederatie Nederland. Zo’n screening zou de zorg alleen maar duurder maken.

Meest gelezen

Ons meest gelezen artikel ging over ayahuasca, een psychedelische drug die mensen met een depressie en alcoholisten kan helpen. Meer lezen over dit interessante fenomeen? Dat kan hier. Andere goed gelezen artikelen: 

* Kabinet wil tijdelijk arbeidsongeschikten sneller aan het werk hebben
* Medicinale cannabis definitief niet in basispakket
* Alle zorgpremies zijn eindelijk bekend! Je hebt nog even de tijd om te beslissen of je wil overstappen of niet. Laat je het afhangen van de prijs? Neem dan hier een kijkje voor een overzicht van de belangrijkste zorgpremies.

Overig opvallend nieuws

  • Medewerkers van woonzorgcentrum Thebe overhandigden een zwartboek aan de media. Daarin stonden ruim driehonderd misstanden die in de tehuizen plaatsvinden door een chronisch personeelstekort. Ook nu blijkt weer dat er altijd twee kanten aan het verhaal zijn, want als tegengeluid stuurde een groep medewerkers van Thebe een witboek de wereld in, met daarin positieve verhalen over de zorginstelling.
  • Een verplichte cursus voor scootmobielgebruikers? Dat wil 50Plus graag. Steeds meer ouderen verplaatsen zich met een scootmobiel en daardoor gebeuren er ook steeds meer ongelukken op de openbare weg.
  • Het aantal mensen dat door een medische of organisatorische fout in het ziekenhuis is overleden, is toegenomen. Tussen half 2015 en half 2016 stierven ruim duizend patienten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis.
  • Patienten met spierziekte SMA wachten met smart op vergoeding van het medicijn Spinraza vanuit het basispakket. Het medicijn dat de levenskwaliteit van ernstig zieke patienten kan verbeteren, bevindt zich momenteel in de onderhandelingsfase. Minister Bruins hoopt binnen een paar weken meer duidelijk te kunnen geven.
  • Je zult er ongetwijfeld nog niet eerder van hebben gehoord: het aerotoxisch syndroom. En dat is niet gek, want piloten en stewardessen worden het zwijgen opgelegd. Kort gezegd hebben zij gezondheidsklachten door de slechte luchtkwaliteit in het vliegtuig. Lees meer over het ‘geheime’ probleem in dit artikel

Achtergrondartikelen van deze maand:

Wat is insuline en waarom kan het als moordwapen gebruikt worden?

Diabetes type 1: zijn insulineproducerende stamcellen de redding?

Iets ouder, maar niet minder relevant nu er een petitie is opgestart en Kamervragen zijn gesteld:
Bacteriofaag versus antibiotica: er ís een oplossing voor antibioticaresistentie

Door: Redactie Nationale Zorggids