Normal_bed_slapen

Adhd’ers slapen slechter en compenseren hun slaaptekort door meer te eten. Eten is hun bron van energie, zegt arts-onderzoeker Suzan Vogel van Kenniscentrum ADHD bij volwassenen (onderdeel van PsyQ). Om die reden hebben mensen met adhd vaker last van obesitas. Twee keer zo vaak als de gemiddelde Nederlander, om precies te zijn. Waar 30 procent van de mensen met adhd kampt met obesitas, heeft 13 procent van de algemene bevolking er last van. Dat meldt NRC. 

Slaapproblemen bij volwassen adhd’ers is niet ongewoon. Ongeveer 80 procent heeft met name moeite met inslapen, met als gevolg dat ze te ‘s nachts onvoldoende uren maken. Datzelfde geldt voor kinderen.
“Omdat zij korter slapen, compenseren ze hun energietekort met vreetbuien, waardoor hun gewicht toeneemt. Uit andere onderzoeken blijkt ook dat mensen met adhd gemiddeld mer tv kijken en dus ook minder bewegen”, aldus Vogel die onlangs aan de Vrije Universiteit van Amsterdam promoveerde.

Er is ook een derde verklaring voor het verstoorde nachtritme bij mensen met adhd, namelijk een genetische. Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen adhd en bepaalde varianten van de zogenoemde klokgenen. Genen die bij het biologische ritme horen. Mensen die hier last van hebben, kunnen moeilijk op tijd naar bed. Hun melatonine-aanmaak start anderhalf uur later dan bij andere mensen.

Vogel ging in haar onderzoek ook dieper in op het verband tussen de biologische klok en adhd. Ze analyseerde hiervoor vragenlijsten van een andere studie over psychische klachten waarmee volwassenen adhd’ers kampten. Symptomen van adhd uiten zich aanzienlijk meer in de lente en zomer dan in de herfst. Zij zijn tijdens de lichtere dagen van het jaar meer hyperactief en minder oplettend dan in andere seizoenen.

Of adhd-medicatie ook bijdraagt aan een verstoord slaapritme is nog maar de vraag. Vogel heeft hiervoor verschillende literatuur bestudeerd. “Het ene onderzoek zegt inderdaad dat medicijnen leiden tot inslaapproblemen en dat je ze dus niet meer in de middag of avond zou moeten innemen, andere studies concluderen juist dat de middelen bijdragen aan de nachtrust omdat je minder vaak wakker wordt.” Vogel concludeert in ieder geval dat zorgverleners meer aandacht moeten hebben voor slaapproblemen bij volwassenen met adhd. Als zij daarvoor behandeld worden, verkleint de kans op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. 

Door: Redactie Nationale Zorggids