Normal_hersens__hoofd

Britse wetenschappers hebben een middel ontdekt dat de ziekte van Huntington in de toekomst misschien wel kan voorkomen. Tot nu toe was er niets dat de dodelijke hersenziekte kon vertragen of helemaal bestrijden. Het mag volgens de onderzoekers nog geen geneesmiddel genoemd worden totdat uit tests blijkt dat het inderdaad doet wat het moet doen: de genetische code aanpassen. Dat meldt BN de Stem. 

“Dit is de eerste trial ooit met een potentieel medicijn tegen Huntington. Het lijkt geen bijwerkingen te hebben en laat zoals verwacht de niveaus van het Huntington-eiwit dalen. Uitgebreidere tests zijn nodig om te zien of het ook echt effect gaat hebben op het ziekteverloop en/of uitstel van de ziekte”, zegt Huntingtonspecialist Eric Reits, niet betrokken bij het onderzoek.

De eerste tests zijn in ieder geval hoopgevend. De wetenschappers van de University College in Londen injecteerden het nieuwe middel in de ruggenmerg van 46 patiënten in het Leonard Wolfson Experimental Neurology Centre. En inderdaad, het eiwitniveau ging voor de eerste keer omlaag. Eerdere potentiële geneesmiddelen of experiment bereikten dit resultaat niet.

Huntington is een dodelijke ziekte, waartegen op dit moment nog geen enkel medicijn bestaat. DE symptomen lijken op een combinatie van ALS, Alzheimer en Parkinson. Mensen overlijden na een slopend en mensonterend ziekteproces van gemiddeld 15 tot 20 jaar. In Nederland zijn er tweeduizend patiënten en tienduizend gendragers die de ziekte gaan krijgen, of dat risico lopen maar dat nog niet weten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids