Normal_budget_geld_bezuinigingen35__1_

Het geld voor de jeugdzorg is bij sommige gemeenten weer eens op. Hierdoor komen jongeren met ernstige psychische problemen in de knel. Zij worden namelijk te laat of helemaal niet geholpen. Dit blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer en Investico. De kranten en het platform ondervroegen hiervoor 120 kinderpsychiaters- en psychologen en andere professionals in de jeugd-ggz. Dat melden het Algemeen Dagblad en FNV. 

Door het opgemaakte gemeentebudget, zegt 60 procent van de professionals geen intake meer te kunnen doen. Een andere reden voor de almaar oplopende wachtlijsten zijn slecht georganiseerde gemeenten. Diverse zorgverleners zijn het daarom zat. Zo zegt één: “Er zijn veel meer crisisopnames doordat er te lang gewacht wordt met behandelen.” Ook neemt het aantal zelfmoordpogingen onder jongeren toe, laat een ander weten.

Bovendien ondervinden jeugdzorgwerkers ook problemen door de gemeentelijke regie. Ze ervaren meer werkdruk en besteden enkele uren per dag aan papierwerk. Daardoor is er minder tijd voor het (op)stellen van een goede diagnose en behandelplan. Andere klachten: geen tijd of budget voor bijscholing, versoberde arbeidsvoorwaarden en weinig vertrouwen in het huidige systeem.

Vakbond FNV laat weten geschokt te zijn over de conclusies uit het onderzoek. Geschokt, maar niet verrast. “Sinds de overheveling van jeugdtaken naar gemeenten, hebben wij onze leden gewaarschuwd dat het kind én de jeugdzorgwerkers de rekening gaan betalen van dit overheidsbesluit”, zegt Gert Noortman, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Hij vindt het niet gek dat er sinds de overheveling meer problemen boven water komen, want het doel van de nieuwe Jeugdwet is ook het eerder signaleren van problemen door dichter op de zorgvrager te zitten.

Noortman vervolgt: “De sector schreeuwt om meer geld. Het aantal en de zwaarte van cliënten neemt toe. De werkdruk is afgelopen jaren gigantisch gestegen. Er moet meer geld bij. Voor de kinderen, maar zeker ook voor een gezonde werksituatie in de jeugdzorg.”

Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid laat momenteel uitzoeken waar de budgettekorten in de gespecialiseerde jeugdhulp vandaan komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids