Foto: GreenZeb

Tot nu toe is er vrij weinig bekend over de gevolgen van recreatief gebruik van lachgas als partydrug. Revalidatie-arts Christof Smit waarschuwde zaterdag echter wel voor extreem gebruik van lachgas. Dit kan namelijk leiden tot een dwarslaesie. Dat meldt Nieuwsuur.

“We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie hebben, van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd”, vertelt Smit. Het ging hier om drie jongens die allen zeer actief lachgas gebruikten. Door het overmatige gebruik ervan kregen ze een vitamine B12-tekort, waarna verlamming ontstond door een ernstig beschadigde ruggenmerg.

Smit is ervan overtuigd dat het vitaminetekort is ontstaan door lachgas. Bij niemand anders zul je zulke tekorten tegenkomen, zegt hij. Wie stopt met lachgas, merkt daarna ook weer verbetering.

Eén van de behandelde jongens gebruikte lachgas als middel om mee in slaap te vallen. Soms gebruikte hij op een dag wel honderd patronen. Door het gebruik kreeg hij tintelingen in zijn voeten. Maar toen hij eenmaal was gestopt was het eigenlijk al te laat. Hij aan een ernstig vitamine B12-tekort. Medicijnen hielpen dit niet op te lossen. Pas toen hij op de spoedeisende hulp belandde moest hij zijn lachgas-gebruik toegeven, met name omdat andere ziektes al waren afgeschoten. Hij zit nu in een rolstoel. Hoewel het langzaamaan beter gaat, kan hij nog veel dingen niet.

Twee jongens waren bereid om met Nieuwsuur te praten over hun problemen en vooral om anderen te waarschuwen voor het gebruik van lachgas. Als het aan hen ligt, komt er een algeheel verbod op. Want sommige uitgaansgelegenheden verkopen het zelfs, naast alcohol. De revalidatie-arts wil dat toezichtautoriteiten beter in de gaten houden wat er gebeurt en dat zij consumenten waarschuwen voor de gevolgen van lachgas.

Onlangs liet het ministerie van volksgezondheid weten een leeftijdsgrens te willen stellen aan de verkoop van lachgas en een maximum te stellen aan het aantal lachgaspatronen dat mag worden verkocht aan een klant. 

Door: Redactie Nationale Zorggids