Normal_alcohol__verslaving__verslaafd__drugs

Ghb-verslaafden kicken het beste af in een andere omgeving dan hun eigen. Daarom is het raadzaam om ze te laten behandelen bij een verslavingsinstelling in een ander gemeente. Gemeenten voelen daar echter weinig voor, tot grote frustratie van Novadic-Kentron en onderzoeksinstituut Nispa. Door ghb-verslaafden in hun eigen omgeving te laten behandelen, hebben zij een grote kans op terugval. Dat meldt de Volkskrant. 

“Gemeenten beroepen zich op regiobinding, waarbij het achterliggende idee is dat zorgcliënten het beste gedijen in bestaande netwerken van familie, vrienden of werk. Bij veel ghb-verslaafden is het juist nodig om het oude netwerk los te laten”, zegt Boukje Dijkstra, directeur van Nispa. Ex-verslaafden die terugkeren naar hun vertrouwde omgeving, vallen vaak weer terug in oude gewoonten.

Gemeenten weigeren verslaafden uit een andere regio binnen te halen en geven ‘hun eigen’ cliënten voorrang. Dat terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) regels heeft waarin staat dat iedereen overal recht heeft op beschermd wonen. Verslaafden moeten daar terecht kunnen waar zij de meeste en beste kans hebben om permanent af te kicken. De VNG erkent dit, maar zegt ook dat gemeenten logisch handelen. Door cliënten uit andere gemeenten aan te nemen, spenderen zij ook daar hun budget aan en ‘geld is en blijft eindig’.

50 procent of meer de van de afgekickte ghb-verslaafden valt binnen drie maanden weer terug in oude gewoonten, vooral als zij binnen hun bestaande netwerken blijven leven. Zij komen oude bekenden tegen en daardoor is het verlangen om weer te beginnen groter. De gemeente Etten-Leur voert daarom actief beleid om verslaafden buiten de regio te laten behandelen. En met resultaat, want bijna alle ex-verslaafden gebruiken nog steeds geen drugs. 

Door: Redactie Nationale Zorggids