Logo_blue_monday_run

Maandag 15 januari 2018 is het Blue Monday, zogenaamd de meest sombere dag van het jaar. Dit jaar zetten rond de tweehonderd hardlopers zich in voor MIND, om aandacht te vragen voor de ernst van een depressie. Door het hele land worden de Runs georganiseerd om geld op te halen voor betere hulp aan mensen met depressie. Zo zijn er Runs in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Weert, Zwolle en 10 andere gemeenten, er is een Walk in Goirle en in Delft doen mensen een ‘koudwaterduik’ onder leiding van een ervaringsdeskundige depressie. Dat meldt MIND. 

MIND vraagt ieder jaar op Blue Monday aandacht voor somberheid en depressie. Dit doet de organisatie door tips te delen om met sombere gedachten om te gaan, een online Blue Monday Challenge te organiseren, en nu door hardlopers te vragen geld in te zamelen voor de supportgroepen van de Depressie Vereniging, zodat mensen met een depressie steun bij elkaar kunnen vinden.

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: “Bijna één op de 5 Nederlanders krijgt ooit in het leven te maken met een depressie. Een supportgroep kan een belangrijke rol (gaan) spelen in iemands leven. Het zorgt voor herkenning en erkenning. En het draagt bij aan herstel.”

De MIND Blue Monday Runs worden allemaal georganiseerd door running therapeuten, mensen die zelf of via hun omgeving ervaring hebben met depressie en medewerkers van ggz-instellingen. In Vinkeveen organiseert Jonnie een MIND Blue Monday Run: ”Ik weet zelf hoe het is om depressief te zijn en ’s ochtends wakker te worden met een gevoel van: ‘Waar doe ik het allemaal voor?’ Hardlopen heeft mij, keer op keer, weer in beweging gezet en langzaam kwam mijn gevoel van eigenwaarde weer terug. Depressief zijn maakt eenzaam en het is moeilijk aan vrienden uit te leggen. Depressief zijn maakt je slachtoffer, moedeloos, maar vooral: Je komt niet meer vooruit en weet niet hoe je jezelf er weer uit kunt halen. Runningtherapie kan helpen om jezelf te bevrijden van de somberheid en stress en durf je de toekomst weer aan te kijken.”

Meer informatie over de MIND Blue Monday Runs: https://wijzijnmind.nl/agenda/mind-blue-monday-run. Meer informatie over Blue Monday: https://mindblue.nl/depressie/campagne/blue-monday 

Door: Redactie Nationale Zorggids