Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Wie een trauma heeft opgelopen door seksueel misbruik in de kindertijd of een veteraan met posttraumatische stressstoornis (PTSS), kan mogelijk gebruik gaan maken van een virtuele coach. Deze kan helpen bij het bespreken van het trauma en zorgt ervoor dat patiënten hun hart kunnen luchten zonder een therapeut in levende lijve te zien. De virtuele coach als computerprogramma is tot stand gekomen door promovenda Myrthe Tielman van TU Delft. Dit meldt RTL Nieuws.

Tielman denkt met haar programma een oplossing te kunnen bieden voor patiënten die óf te ver moeten reizen, óf niet één op één met een therapeut willen praten. Thuistherapie kan verlichting bieden, hoewel het niet helemaal hetzelfde zal zijn als een daadwerkelijke therapeut. Toch is het doel om thuiscoaching net zo effectief te maken als een bezoek aan een therapeut.

“We hebben een systeem ontwikkeld waarin de virtuele coach commentaar kan geven”, zegt de promovenda. “Dus als het slecht gaat, geruststellen en als het goed gaat, een compliment geven.” De eerste testresultaten onder twee veteranen en twee slachtoffers van misbruik lijken hoopvol. “We hebben onze coach vragen laten stellen en aan de proefpersonen gevraagd of die relevant waren. Daar waren ze positief over”, aldus Tielman. Ook Defensie is geïnteresseerd in de virtuele therapie, aangezien veteranen met PTSS kunnen kampen.

Door: Redactie Nationale Zorggids