Normal_joint_drugs_wiet_verslaving

De Nederlandse rapper Ronnie Flex heeft op social media gedeeld dat hij van zijn cannabisverslaving afkickt en dat zou drugsverslaving uit de taboesfeer kunnen halen. Volgens ervaringsdeskundigen is het goed dat de jonge artiest dit openlijk deelt en verslaving bespreekbaar maakt. Mogelijk leidt dit er toe dat andere (jonge) drugsgebruikers ook hulp zoeken om van hun verslaving af te komen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het roken van cannabis wordt getolereerd in de Nederlandse maatschappij, maar toch is het probleem van wietverslaving groot. “Cannabis is hartstikke verslavend en het probleem wordt gebagatelliseerd”, stelt Linda Hartman, psycholoog bij verslavingskliniek Novadic-Kentron. De kliniek behandelde 900 jongeren, waarvan 340 jongeren waren opgenomen voor wietverslaving. Volgens de kliniek gaat het steeds vaker om jongeren onder de 18 jaar.

Ieder jaar gebruiken zo’n 900.000 Nederlanders cannabis. Dit wordt bij ongeveer 28 procent dagelijks of bijna dagelijks gebruikt. Per jaar gaan ongeveer 11.000 mensen afkicken van hun wietverslaving. Ronnie Flex en andere bekende Nederlanders kunnen de drempel voor het zoeken van hulp verlagen. De taboe die nu nog hangt om het zoeken van hulp bij drugsverslaving, kan op deze manier doorbroken worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids