Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Als het aan verslavingsdeskundigen ligt, kunnen socialmedia-verslaafden binnenkort bij klinieken terecht voor een behandeling. Steeds meer mensen, met name jongeren, gebruiken social media als Facebook en Instagram dwangmatig, maar er is geen officieel erkende behandeling voor. Zolang die er niet is, krijg je ook niets vergoed van de zorgverzekering. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Socialmedia-verslaafden hebben last van slaaptekort, concentratieproblemen en zien steeds minder van de echte wereld. Facebook en Instagram worden enkel en alleen gebruikt om continu te controleren hoeveel likes of loves een foto of statusupdate heeft gekregen. Ondanks dat een socialmedia-verslaving niets als echte ziekte wordt herkend of erkend, noemen klinieken het dwangmatig gebruik van social media wel een verslaving.

Wie hiervoor behandeld wil worden, moet een alternatief traject in. Zo zoeken klinieken bijvoorbeeld naar een bijkomend geestelijk- of verslavingsprobleem, zodat deze mensen alsnog een behandeling krijgen.
“Een minderheid van de mensen verliest zich in sociale media. Dat is net als met gokken. Maar er zijn mensen die problemen ervaren, dus het zou onwenselijk zijn als die naar huis worden gestuurd”, zegt onderzoeksbureau IVO. Om ervoor te zorgen dat deze mensen inderdaad niet naar huis worden gestuurd is een officiële diagnose en behandeling nodig. Pas dan krijgen patiënten de zorg vergoed.

Vooralsnog blijft een socialmedia-verslaving geen erkende ziekte, want volgens het Zorginstituut Nederland is er eerst meer onderzoek voor nodig. En dat is dan ook precies waarvoor Verslavingskunde Nederland (acht instellingen voor verslavingszorg) voor pleit: meer wetenschappelijk onderzoek naar dwangmatig beeldschermgebruik.

Overigens is een gameverslaving onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de lijst van officiële ziektes gezet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids