Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Het is de verwachting dat verwarde mensen minder vaak in de politiecel worden gezet wanneer zij een crisiskaart op zak dragen. Op deze kaart kunnen omstanders en hulpverleners zien hoe zij het beste kunnen handelen bij deze specifieke persoon en welke familieleden gebeld kunnen worden. Er zijn nu ongeveer 1.500 van deze crisiskaarten afgegeven, maar dit aantal zou omhoog kunnen. Dit meldt NOS.

Het initiatief voor de kaart komt van Onno Hoes, zo laat hij weten in het radioprogramma Spraakmakers. Mensen die kampen met psychische problemen, lichte dementie, niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking kunnen aanspraak maken op de crisiskaart. Het moet er voor zorgen dat hulpverleners op de juiste manier omgaan met de persoon als er een melding van verward gedrag binnenkomt.

Nu worden verwarde personen nog regelmatig in een politiecel opgesloten, omdat hulpverleners niet goed weten wat zij moeten met de persoon in kwestie. De komst van psycholances brengt al verbetering, maar de crisiskaart is ook een handig hulpmiddel. “Wanneer iemand in contact komt met jou, weet je welke hulp geboden moet worden”, aldus Hoes. “Er staan allemaal persoonlijke gegevens op de kaart die je anders niet weet.” Hij hoopt op deze manier te voorkomen dat verwarde personen in de cel eindigen.

Oud-minister Schippers van Volksgezondheid stelde twee jaar geleden al dat mensen met psychische problemen betere zorg moeten krijgen. Bij de politie stijgt het aantal meldingen over verwarde personen ieder jaar. Echter is niet te zeggen hoeveel meldingen over dezelfde persoon gaan en om welke problematiek het gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids