Normal_taser

Amnesty International wil dat de politie stopt met het experiment met een stroomstootwapen, ook bekend als een taser. De manier waarop de politie het wapen gebruikt, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich mee, zegt de mensenrechtenorganisatie. Vier politieteams testen de taser sinds 1 februari vorig jaar, om te bezien of het stroomstootwapen breed beschikbaar moet komen voor agenten. De taser blijkt echter gebruikt te worden op mensen die geen bedreiging vormen, zoals mensen die ongewapend of geboeid zijn of in een politieruimte of separeercel van een ggz-instelling zitten. Maar hoe werkt een taser nu eigenlijk en hoe gevaarlijk is deze voor de gezondheid?

Hoe werkt een taser?

Een taser die zich met stroomdraden op het lichaam vestigt, dient elektrische schokken toe die de spieren tijdelijk verlammen. Beide stroomdraden moeten het lichaam raken om effectief te zijn. Eén schock bevat 50.0000 volt die in principe de communicatie tussen de hersenen en spieren staakt.

Het werkingsprincipe wordt als volgt uitgelegd: een stroomstootwapen heeft een wisselrichter met batterij. De batterij heeft een lage gelijkspanning, maar de wisselrichter zorgt voor een wisselspanning die oploopt tot honderden volts. Diodes en condensatoren van spanningsverdubbelaars zorgen voor een extra verhoging van het aantal volts en de impulstransformator doet daar nog weer een schepje bovenop. Volgens kenners is de schakeling te vergelijken met onder meer schrikdraad of een elektrische vliegenmepper.

Hoe gevaarlijk is een taser?

Hoewel de meeste mensen geen langdurige gevolgen zullen merken na een stroomstoot, zijn er wel enkele gezondheidsrisico’s aan verbonden, vooral als je al problemen met je gezondheid hebt. Zo kunnen mensen met een hartziekte of andere aandoening eraan overlijden.

In 2012 startte Amnesty International al met een onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van stroomstootwapens en daaruit bleek dat er tot dan toe ongeveer vijfhonderd mensen aan de gevolgen van een stroomstoot door de politie waren overleden. Amnesty zei al eerder het volgende over stroomstootwapens: “Sommige drugs en bepaalde spieractiviteit verhogen de kans op levensbedreigende hartritmestoornissen.” 

Bovendien mag het wapen niet gebruikt worden op zwangere vrouwen en kinderen jonger dan twaalf jaar, omdat ook bij hen de risico’s op ernstige gevolgen groot zijn. Daarnaast mag een gezond persoon ook eigenlijk niet meer dan twee keer achter elkaar stroomdraden op zich krijgen.

Gebruik taser in Nederland

In Nederland is dus sinds 1 februari vorig jaar een experiment gaande. Uit een tussenrapport blijkt nu al dat het wapen vaak wordt gebruikt in situaties die geen wapen nodig hebben, zoals bij mensen in een ggz-instelling. In juli 2017 is een patiënt van ggz-instelling Bavo Europoort getaserd door de politie. Deze zette de stroomstootwapen in om de patiënt – die in een isoleercel zat – rustig te krijgen. Wat de effecten van de taser zijn op iemand met psychische problemen is niet bekend en daarom raadt Amnesty International het gebruik in dergelijke situaties ten zeerste af.

De politie liet in februari weten de kritiek serieus te nemen, maar geeft aan dat de proef nog niet voorbij is en dat diverse kritiekpunten al zijn verwerkt in de training. Volgens de politie kan de taser mogelijk het ‘gat’ opvullen dat agenten voelen tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en vuurwapen en politiehond anderzijds. 

Door: Redactie Nationale Zorggids