Normal_medicijnen_pillen

Bewoners met dementie zijn soms agressief, angstig of nerveus zonder dat duidelijk is waar dit door komt. Onbegrepen gedrag kan aanleiding zijn tot het gebruik van psychofarmaca (kalmerende medicijnen). Psychofarmaca werken echter beperkt en hebben soms ongewenste bijwerkingen zoals sufheid, spierstijfheid en lusteloosheid. Daarom doen onder meer Treant, ZINN en Dignis mee aan landelijk onderzoek naar het bewust gebruik van psychofarmaca. Dat meldt Treant Zorggroep. 

"Psychofarmaca hebben vaak een ingrijpend effect op bewoners. Dit raakt mij als verpleegkundige, want kalmerende middelen zijn niet altijd nodig bij onbegrepen gedrag", zegt Bettina Kluter, verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie. "Door mee te doen aan landelijk onderzoek krijgen wij inzicht in het gebruik van psychofarmaca en beperken we onnodig gebruik, waardoor we de kwaliteit van het leven van bewoners kunnen verbeteren."

In maart 2017 deed Treant al onderzoek naar het gebruik van psychofarmaca onder tachtig bewoners met dementie. Onderzocht werd voor welk gedrag er psychofarmaca werd gebruikt. "Bij slechts 40 procent van onze behandelingen voor onbegrepen gedrag gebruiken we psychofarmaca. Landelijk is het gebruik veel hoger, namelijk 61 procent", vertelt Kluter. 

Treant zoekt daarom de komende maanden samen met naasten van bewoners en een coach van Vilans naar meer mogelijkheden en alternatieven voor de behandeling van onbegrepen gedrag. Op deze manier hoop Treant het gebruik van psychofarmaca nog verder af te bouwen.

Het onderzoek naar bewust gebruik van psychofarmaca is onderdeel van het landelijke programma ‘Beter af met minder’ dat door het samenwerkingsverband Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG (UNO-UMCG) en Vilans is gestart. Doel is landelijke bewustwording gebruik psychofarmaca. Naast Treant, doen ook ZINN, De Hoven, Dignis, TriviumMeulenbeltZorg en Meriant mee. 

Door: Redactie Nationale Zorggids