Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Q-Music DJ Stephan Bouwman vertelde vorige week op de radio over zijn depressie. Hij hoopt met zijn verhaal het taboe op de ziekte te doorbreken en vooral dat mensen op het werk zich vrij voelen om over hun depressie te praten met hun werkgever en collega's. Velen uiten hun steun, maar sommigen vragen zich af: hoe vertel je op je werk eigenlijk over je psychische problemen? Dat melden RTL Nieuws, de Volkskrant en Metro. 

Bouwman is niet de enige die een boekje heeft opengedaan over zijn mentale problemen. Ook René van der Gijp, vlogster Bibi Breijman en cabaretier Mike Boddé vertelden over hun depressies. Allemaal omdat ze het taboe op de ziekte willen doorbreken.

“De algemene opvatting over depressie is nog altijd dat het de zwakke exemplaren zijn die dit treft. Sommige mensen hebben op een afstand een persoonlijke relatie met BN’ers. Als zo iemand met dezelfde problemen kampt, dan kan dat voelen als sociale steun”, zegt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does tegen de Volkskrant.

Toch doet Nederland het al aardig gaat als het gaat om het openbaar bespreken van psychische problemen, aldus klinisch psycholoog Pim Cuijpers. Maar het kan altijd beter. Nederlanders praten makkelijker over een simpele fysieke aandoening dan over een geestelijke aandoening en dat hoeft volgens hem niet.

Volgens Jaap van Weeghel, directeur bij Phrenos, is het bespreken van je depressie, eetstoornis of ander probleem een goed idee. Maar er kleven ook zeker nadelen aan vast. Je werkgever van je ziekte op de hoogte stellen betekent dat hij er rekening mee kan houden, maar  aan de andere kant zijn er altijd mensen die terughoudend kunnen reageren. Dit kan als gevolg hebben dat je het gevoel hebt dat je jezelf nog meer moet bewijzen of dat je die mogelijke promotie misloopt.

Van Weeghel denkt dat het van de werksituatie afhangt of je een depressie wel of niet bespreekt. “Bespreek dit met je behandelaar of een ervaringsdeskundige. Die kunnen je helpen met de keuze om het wel of niet te vertellen, aan wie je het allemaal gaat vertellen en hoe dat vervolgens gaat doen.” Hij raadt het overigens wel af om problemen al tijdens een sollicitatiegesprek te bespreken en dat pas te doen als een vertrouwensband met de werkgever is opgebouwd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids