Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft ggz-instelling Stichting Just Care een last onder dwangsom opgelegd en die inmiddels weer beëindigd. De zorginstelling heeft de zorg waar de maatregel voor gold gestaakt. Dit meldt de inspectie.

Just Care is een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg in Den Haag. Op het moment van het eerste inspectiebezoek waren er 130 patiënten in behandeling voor specialistische ggz. De inspectie zag bij een aantal bezoeken in 2016 en 2017 ernstige tekortkomingen in het leveren van goede zorg. Daarom legde de inspectie in augustus 2017 een aanwijzing op.

Just Care volgde de aanwijzing onvoldoende op. De inspectie legde daarom op 9 februari 2018 een last onder dwangsom op. Daarna besloot Just Care te stoppen met het verlenen van ggz-behandeling aan patiënten die worden behandeld onder de Zorgverzekeringswet. De zorgaanbieder verleent nu alleen zorg aan cliënten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Bij een bezoek in maart 2018 constateerde de inspectie dat Just Care inderdaad gestopt was met het verlenen van behandeling aan deze doelgroep voor specialistische ggz. De behandeling is op een goede manier overgedragen.

De IGJ houdt geen toezicht op de begeleidingsactiviteiten die Just Care nu verleent. Daarom staakt de inspectie het handhavingstraject en wordt de last onder dwangsom beëindigd. Er worden geen dwangsommen verbeurd. Mocht Just Care in de toekomst weer behandelingen gaan uitvoeren op basis van de Zorgverzekeringswet of andere wet waarbij de IGJ toezicht houdt op de kwaliteit van zorg, dan moet Just Care de inspectie hierover informeren.

Door: Redactie Nationale Zorggids