Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Verschillende medicijnen in de verslavingsgeneeskunde zijn niet meer leverbaar of raken op. Patiënten in de verslavingszorg hebben deze medicijnen nodig om bijvoorbeeld een terugval tegen te gaan. Daarom trekken verslavingsartsen aan de bel: als deze zeer nodige medicijnen niet beschikbaar blijven, kan dat grote gevolgen hebben voor hun patiënten. Dat meldt NOS. 

De verslavingsartsen, verenigd in Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde (VVGN), hebben een brief gestuurd naar het ministerie van volksgezondheid. Hun zorgen betreffen met name alcoholverslaafden, die zonder de benodigde medicijnen als lorazepam en disulfiram niet kunnen leunen op andere medicatie. Als deze medicijnen er niet zijn, vergroot de kans op een terugval en een eventuele dood.

Als het aan de verslavingsartsen ligt, worden er met farmaceuten afspraken gemaakt over zekere beschikbaarheid van de medicijnen. En als er geen goedkoper alternatief voorhanden is, dan zou er niet bijbetaald hoeven worden voor een duurder medicijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids