Normal_scheidingsprofs

Uit onderzoek is gebleken dat intussen bijna de helft van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Helaas een hoog percentage, dat wel aangeeft hoeveel mensen hier vandaag de dag mee te maken hebben. Natuurlijk zijn er de zakelijke aspecten die afgehandeld moeten worden, maar de emoties die erbij komen kijken zijn net zo belangrijk. Het wordt wel eens vergeleken met een achtbaan waarin je alle kanten uitvliegt en je grote hoogtes en diepe dalen ziet. Het is dan ook niet gek dat ander onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die scheiden zich na de breuk minder gelukkig voelen

Om je te helpen wennen aan je nieuwe leven geven we je graag zes tips.

Onthoud dat het verdriet niet eeuwig duurt

Als er geen hele grote problemen zijn duurt een scheiding gemiddeld drie tot vier maanden. Kunnen jij en je ex-partner echter goed afspraken samen maken, dan kun je al binnen een paar weken online scheiden via Scheidingsprofs. De verwerking van een scheiding duurt echter gemiddeld drie jaar. Verwacht dan ook niet van jezelf dat je alles van de ene op de andere dag op de rit hebt en geef jezelf de tijd om zaken te regelen en te wennen aan een nieuw ritme.

Aanvaard de bijbehorende emoties

Hierboven noemden we al verdriet. Maar ook gemis, boosheid, ontkenning, verdoving en onzekerheid over de toekomst zijn allemaal emoties die bij het verwerken van een scheiding kunnen voorkomen. Ze horen erbij, omdat ze aangeven dat je je relatie belangrijk vond. Probeer ze dan ook niet te ontkennen of weg te stoppen, maar neem de tijd om te overdenken welke emotie je voelt, waarom, en wat je eraan kunt doen om de emotie in iets positiefs om te zetten.

Je gedachten verzetten

Probeer niet in bovengenoemde emoties te blijven hangen maar ga er eens op uit met vrienden, alleen al om je gedachten te verzetten. Belangrijk om te onthouden dat je je ook helemaal niet schuldig hoeft te voelen, bijvoorbeeld tegenover je kinderen, als je jezelf eens wat plezier gunt.

Praat erover met anderen en vraag hulp

Andere mensen in je directe omgeving kunnen afleiding bieden, maar ook op andere manieren helpen. Zelfs als zij het ook moeilijk vinden hoe met de scheiding om te gaan (iets dat veel voorkomt). Bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden, of door het geven van goed advies. Het helpt om mensen duidelijk te vertellen wat je verwacht van ze, en ook hulp te vragen als het nodig is. Schaam je ook vooral niet professionele hulp te zoeken.

Maak onderscheid tussen emoties en zakelijke aspecten

Vooral het eerste jaar tijdens en na een scheiding is een deel van je in rouw, terwijl een ander deel afspraken moet maken over zaken zoals de kinderen, alimentatie, het huis en pensioen. Door goed onderscheid te maken kun je beter communiceren met je toekomstige ex-partner, waardoor je de scheiding ook sneller en gemakkelijker juridisch kunt afwerken.

Denk ook aan de positieve dingen terug

Een negatieve spiraal wordt steeds moeilijker te doorbreken. Focus daarom niet alleen op de negatieve aspecten van de relatie en de scheiding, maar denk ook terug aan goede momenten. Een bijzondere vakantie waar je erg van genoten hebt, hoeft bijvoorbeeld niet opeens door de scheiding in iets negatiefs te veranderen. Op een positieve manier iets herinneren helpt ook te voorkomen dat kinderen het gevoel krijgen tussen twee kampen in te zitten.

Bij de verwerking hoort het organiseren van je ‘nieuwe leven’, zowel op het gebied van het regelen van praktische zaken als je emotionele gesteldheid.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Scheidingsprofs)