Normal_rss_entry-137473

Iedereen heeft recht op psychische zorg en dat geldt ook voor mensen met een asielstatus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat reactie op een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daaruit blijkt veel Syrische vluchtelingen met een verblijfstatus psychische problemen hebben.

De Jonge zei het rapport goed te gaan bestuderen en te bekijken of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn. "De kern is dat iedereen toegang moet hebben tot psychische zorg. Dat betekent overigens niet dat je dan elk incident kunt voorkomen."

VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de (mentale) gezondheid van (Syrische) vluchtelingen hoger op de agenda van de regering moet. "Syrische vluchtelingen hebben vaak een lange, heftige en traumatiserende reis achter de rug. Dit alles nog los van de vreselijke en jarenlange oorlog die ze ontvlucht zijn. Nu moeten ze hun leven hier gaan opbouwen en dan ligt het voor de hand eerst bezig te zijn met taal, opleiding en het vinden van werk, maar het succes daarvan is grotendeels afhankelijk van hun fysieke en mentale gezondheid.''

Door: ANP