Normal_cocaine_drugs

De nabestaanden van de 19-jaride Ximena Knol die in februari zelfmoord pleegde met een zelfdodingspoeder, stellen het Openbaar Ministerie (OM) aansprakelijk voor de verminking van hun dochter. Het OM zou zonder toestemming van de ouders hebben besloten een sectie uit te voeren op haar lichaam, waardoor haar lichaam van binnen werd onderzocht. De vader denkt dat het OM wellicht naar bewijsmateriaal zocht tegen de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die een zelfdodingspoeder op de markt bracht. Dit meldt NRC.

De jonge vrouw zei tegen haar behandelaren dat ze het liefste therapie wilde. Toch besloot ze eerder dit jaar om zichzelf van het leven te beroven met de hulp van een zelfdodingspoeder. Hoewel de CLW de naam van dit poeder niet heeft prijsgegeven, kon Ximena dit makkelijk via internet achterhalen en bestellen. Vader Randy Knol stelt dat het OM hun wens als ouders heeft genegeerd en middels de sectie bewijs probeerde te vinden tegen CLW.

De ouders kregen bijna geen tijd om hun dochter na haar overlijden te zien en afscheid te nemen. Toen zij enkele dagen na de sectie werd overgedragen, troffen de ouders haar lichaam “verminkt” aan. Op 26 juni is het OM formeel aansprakelijk gesteld voor onrechtmatig handelen. “Dit is niet met een ‘sorry’ gedaan”, aldus vader Knol. “Het mag niet meer gebeuren. Ze moeten beseffen hoeveel pijn dit doet bij nabestaanden.”

OM dacht aan hulp bij zelfdoding

Volgens het OM was er geen sprake van een speurtocht naar bewijs tegen de Coöperatie Laatste Wil. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Den Bosch schrijft in een e-mail aan de ouders dat hij zich afvroeg of er sprake was van hulp bij zelfdoding. Om die reden is toen sectie verricht op het lichaam van Ximena. Echter wordt normaal gesproken bij zelfdoding alleen een uitwendig en toxicologisch onderzoek gedaan. Het OM zegt echter nog steeds te staan achter de keuze voor inwendig onderzoek maar realiseert dat dit de familie extra leed heeft bezorgd.

Door: Redactie Nationale Zorggids