Normal_euro_geld

Minister Dekker van Rechtsbescherming en vertegenwoordigers van GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de Federatie Opvang (FO) hebben vrijdag 13 juli de meerjarenovereenkomst Forensische Zorg getekend. In deze overeenkomst staan afspraken om de werkdruk te verlagen en de veiligheid te vergroten. Er is in totaal 28,5 miljoen euro extra beschikbaar. Dat meldt Rijksoverheid. 

Uit onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid in de forensische zorg en uit meerdere inspectierapporten als gevolg van ernstige incidenten is naar voren gekomen dat de veiligheid in de forensische zorg ernstig onder druk staat. Dit komt onder andere door te weinig capaciteit en teveel administratieve druk. Ook GGZ Nederland heeft recent aandacht hiervoor gevraagd.

Door druk op de sector zijn de risico’s op het gebied van veiligheid toegenomen. Naar aanleiding daarvan hebben de betrokken partijen voortvarend de gezamenlijke verantwoordelijkheid genomen om concrete maatregelen op te stellen. Deze zien op het terugbrengen van de administratieve lasten, het aantrekken van meer personeel, het behouden van bestaand personeel en het starten van een wervingscampagne met aandacht voor verbetering van het beeld van de forensische zorg. Met deze maatregelen worden de kwaliteit en veiligheid weer op peil gebracht.

De forensische zorg heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Naast het behandelen van patiënten, werkt de sector aan resocialisatie, waardoor de kans op recidive (herhaling) vermindert. Zo speelt de forensische zorg een belangrijke rol voor de veiligheid van de samenleving. De sector heeft echter door de stijgende vraag te maken met hoge druk op medewerkers en financiële middelen. Daarom komt er voor de forensisch psychiatrische afdelingen (FPA’s) en de forensisch psychiatrische klinieken (FPK’s) de komende drie jaar extra financiële ruimte. 

Er is een tekort aan goed geschoold specialistisch personeel dat op de arbeidsmarkt moeilijk te vinden is. Met een gerichte arbeidsmarktaanpak willen de partijen gekwalificeerd personeel aantrekken en (zij-) instroom van nieuwe medewerkers bevorderen. De inzet van ervaringsdeskundigen en vrijwilligers wordt bevorderd. Ook start het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenspraak met onder andere de sector, begin 2019 een campagne om gericht personeel te werven. Naast extra personeel moeten ook de administratieve lasten verminderd worden om meer tijd over te houden voor directe patiëntenzorg. Er worden “schrapsessies” georganiseerd om overbodige lasten weg te nemen.  

Door: Redactie Nationale Zorggids