Normal_hulplijn_telefoon

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terugdringen. Om dat te bereiken geeft hij structureel 2 miljoen euro per jaar extra instellingssubsidie aan 113Zelfmoordpreventie. Het jaarlijkse budget van de organisatie gaat daarmee fors omhoog, van 3,4 miljoen naar 5,4 miljoen. Daarnaast zijn er extra middelen voor andere lopende activiteiten zoals de lokale aanpakken suïcidepreventie en onderzoek. In totaal is daar 15 miljoen euro mee gemoeid. Dat meldt Rijksoverheid. 

Met het extra geld gaat 113Zelfmoordpreventie onder andere meer professionele en vrijwillige hulpverleners inzetten en meer trainingen geven aan bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken om suïcidale signalen zo vroeg mogelijk te herkennen en vervolgens te handelen. Ook wordt er extra geïnvesteerd in de vindbaarheid en bereikbaarheid van 113 Zelfmoordpreventie, bijvoorbeeld via social media. Zodat mensen met zelfmoordgedachten makkelijker met de 113 hulpverleners in contact komen.

Meer aandacht voor LHBTI

Extra aandacht gaat uit naar het terugdringen van suïcide onder lesbiennes, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (LHBTi). Dat gebeurt onder meer door ouders meer te betrekken, door filmportretten te maken waarin ouders, waaronder bekende Nederlanders, hun ervaringen delen over hoe zij hun kinderen hebben gesteund. Belangrijk daarbij is dat ouders met verschillende achtergronden bereikt worden. Jongeren uit de doelgroep zelf gaan ook meekijken of en hoe de informatievoorziening en de aanpak suïcidepreventie beter kan.

Onderzoek naar stijging suïcides

Uit de laatste cijfers over 2017 bleek een flinke stijging van het aantal suïcides onder jongeren. De staatssecretaris heeft in overleg met minister de Jonge opdracht gegeven aan 113Zelfmoordpreventie, gemeenten en de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd om onderzoek te doen naar de oorzaken van deze stijging en of we hier te maken hebben met een zorgelijke trend of een eenmalige piek.

Door: Redactie Nationale Zorggids