Normal_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress_burnout

Steeds meer studenten hebben last van psychische problemen, zeggen studentenhuisartsen. Ze zijn oververmoeid, kunnen zich slecht concentreren en hebben in soms last van angstaanvallen of verslavingen. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de prestatiedruk die studenten ervaren, stress door de studieschuld die ze opbouwen en social media. Dat melden de Volkskrant en Tubantia. 

Volgens de huisartsenpraktijk op de campus van Universiteit Twente is het aantal jongeren met klachten zodanig dat de praktijk om meer ondersteuning vraagt van Tactus, de organisatie voor verslavingszorg in Oost-Nederland.

Volgens medewerkers van de praktijk zorgt onder meer het huidige onderwijssysteem voor meer tijdsdruk en dus meer stress bij studenten. Op de Twentse universiteit is het bovendien zo dat studenten drie van de vier kwartielen (periodes waarin het studiejaar is opgedeeld, red.) moeten halen om door te mogen naar het tweede studiejaar. Studenten van de UT zouden dit systeem als demotiverend en stressvol ervaren. Op de huisartsenpraktijk komen veel studenten binnen met burnout-achtige klachten. Bij de helft van hen speelt ook een drank- of drugsprobleem.

Huisarts Cees Jansen en praktijkondersteuner Saskia Schippers maken zich zorgen over de “dranks- en drugscultuur”. Vooral bij studentenverenigingen en disputen is daar sprake van. “Per tien patiënten zijn er zeker een of twee die meer drinken dan de door mij gehanteerde veilige grens van 15 glazen alcohol per week”, zegt huisarts Jansen. Hij vindt het vooral zorgelijk dat veel studenten er lacherig over doen omdat dat alcohol ‘er nu eenmaal bij hoort’.

De Universiteit van Amsterdam deed in 2016 onderzoek naar psychische problemen bij studenten. Destijds bleek al dat 29 procent kampt met concentratieproblemen, 25 procent suïcidale gedachten heeft en 24 procent last heeft van faalangst. Eerder dit jaar presenteerde Windesheim de resultaten van eenzelfde soort onderzoek en ook daaruit bleek dat veel studenten te maken hebben met psychische klachten. Bijna 70 procent van de drieduizend onderzochte studenten ervaart vaak tot zeer vaak prestatiedruk. Bij meer dan 14 procent zijn zeer serieuze angst- en depressieklachten geconstateerd.  

Door: Redactie Nationale Zorggids