Normal_hersens__hoofd

Hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc vindt dat het Amsterdam UMC niet had mogen zeggen dat er binnen een jaar biomarkers beschikbaar zijn om in bloed de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. Hij noemt het nieuws voorbarig en vreest voor onrust en valse hoop. In een persbericht van het Amsterdamse universitaire ziekenhuis staat dat door de komst van een bloedtest de genezing van alzheimer dichterbij komt. Volgens Olde Rikkert is dat helemaal niet bewezen. Dat meldt NOS. 

Onderzoeker Charlotte Teunissen van het Amsterdam UMC heeft een bloedtest ontwikkeld die het eiwit amyloid kan vinden, een belangrijke veroorzaker van alzheimer. “De diagnose alzheimer vindt niet plaats door middel van een bloedtest maar na klinisch onderzoek: een goed gesprek met patiënt en naasten, daarnaast lichamelijk onderzoek waarbij je kijkt naar neurologische en andere uitval. Plus een algemeen bloedonderzoek om andere ziektes uit te sluiten”, zegt de Nijmeegse hoogleraar.

Daarnaast kan alzheimer of dementie niet alleen veroorzaakt worden door amyoloid-eiwitten. Ook veel ouderen zonder dementie hebben deze eiwitten in hun hersenen. Andersom geldt ook dat dementerende ouderen soms helemaal geen stapeling van deze eiwitten hebben.

Als het aan Olde Rikkert ligt, kijken onderzoekers niet alleen naar amyloid-eiwitten, maar kijken ze veel breder. Nu worden enkel verkeerde verwachtingen geschept, zegt de hoogleraar.

Door: Redactie Nationale Zorggids