Normal_natuur_ouderen_wandelen_genieten_bejaard

Groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie is de laatste jaren in opkomst en ook nog volop in ontwikkeling. Deze dagbesteding draagt eraan bij dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, (fysiek) geactiveerd worden, sociale contacten hebben en structuur in hun leven krijgen. Ook kunnen mantelzorgers hierdoor tot rust komen en krijgen zij tijd voor hun eigen activiteiten. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Wageningen University & Research. Dit meldt RIVM.

Er zijn verschillende typen aanbieders van groene dagbesteding in de stad zoals sociaal ondernemers die dagbesteding aanbieden in een groene omgeving, verpleeghuizen die hun tuin openstellen en wijkbewoners die, samen met andere partijen, dagbesteding in een buurttuin aanbieden. Bij groene dagbesteding in de stad wordt een grote verscheidenheid aan activiteiten aangeboden zoals tuinieren, dierverzorging, wandelen, huishoudelijke activiteiten en creatieve activiteiten.

Groene dagbesteding in de stad zorgt er volgens de deelnemers van dit onderzoek voor dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, (fysiek) geactiveerd worden, sociale contacten hebben, structuur in hun leven krijgen en beter eten. Ook geven zij aan het contact met natuur en dieren en de focus op het ‘gewone’ leven te waarderen. Op deze wijze kan groene dagbesteding de gezondheid en het welzijn van mensen met dementie bevorderen.

Mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers is groene dagbesteding waardevol. Zij kunnen tot rust komen wanneer hun naaste naar de dagbesteding gaat, zij krijgen tijd voor hun eigen activiteiten en sociale contacten en voelen zich gerustgesteld als hun naaste het naar zijn of haar zin heeft bij de groene dagbesteding.

Aanbieders van groene dagbesteding in de stad lopen tegen verschillende uitdagingen aan. Ook zijn mensen met dementie en mantelzorgers vaak nog niet bekend met de mogelijkheid om deel te nemen aan groene dagbesteding in hun directe omgeving. Aanbieders wordt daarom aanbevolen om hun initiatieven beter kenbaar te maken en om hun leerervaringen met toekomstige aanbieders te delen.

Door: Redactie Nationale Zorggids